Min mormors farmors far Gustaf föddes den 11 september 1812 på gården Ideskruf södergård i Ekeberga socken, Kronoberg som tillsammans med sin tvillingbror Lars, de första barnen till hemmansägaren Nils Larsson och hans hustru Catharina Gustafsdotter.
Gustaf växte upp med sin tvillingbror och två yngre systrar och en yngre bror samt två äldre systrar och en äldre bror från moderns första äktenskap.
Gustaf och Lars döptes den 13 september och dopvittnen var deras faster Ingeborg Larsdotter och hennes make Jonas Carlsson från Carlsmåla, deras mosters man Anders Persson från Ideskruf norrgård, deras faster Christina Larsdotter och hennes make Jonas Persson från Skärgöl, Jonas Magnusson och pigorna Sara och Catharina Nilsdöttrar från Skärgöl, alla från Ekeberga socken.
I husförhörslängderna kan man läsa att Gustaf och hans syskon vaccinerades mot smittkoppor när de var små, tillskillnad från föräldrarna där det istället står att de haft kopporna naturligt.
Smittkoppor var en extremt smittsam sjukdom med stor dödlighet som gav vattniga utslag som kallades koppor, i Sverige började man vaccinera redan 1801 men först 1816 blev det obligatoriskt med vaccinering av barn.
Under Gustafs uppväxt har prästen även noterat att han är ”menväxt” och ”vanför” men någon mer information än så får man inte.
Gustaf stannade kvar i föräldrahemmet tills han blev 21 år, då arbetade han en tid som dräng hos sin äldre halvsyster Sara Lisa och hennes man i Lenhovda socken.
Man kan anta att bror och syster kom väl överens, hon döper en av sina söner efter brodern och hjälper honom kanske även att finna sig en hustru, Gustaf gifter sig i maj 1840 med en dotter från en av granngårdarna i Lenhovda, min mormors farmors mor Anna Magnidotter som precis hunnit fylla 18 år.
Gustaf och Anna tog över hans föräldrars gård och föräldrarna blev kvar på undantag, det var ingen liten gård i storlek och drift, om man följer husförhörslängderna från 1840 t om 1859 när Gustaf säljer gården så är det 3-5 pigor och 3-5 drängar i tjänst på gården under hela den perioden.
Tillsammans fick makarna sju barn, Nils, Frans, Inga, Emilia (min mormors farmor) Jenny, Karl och Elisa.
Nils provade lyckan i Amerika men kom hem igen efter 20 år och gifte sig 49 år gammal med en bonddotter från Algutsboda socken, men äktenskapet blev kort och hustrun avled när hon födde makarnas första barn som också avled efter en vecka. Efter det förblev Nils ogift, han tillbringade ålderdomen omskött av sina brorsbarn och vid sin död donerade han en summa pengar till Algutsboda kommun som skulle gå till omvårdnaden av fattiga barn och han begärde som ett av flera önskemål för sin begravning att de gamla och fattiga i socknen skulle bjudas på generöst kalas som en del av hans begravningskaffe.
Frans gifte sig med en flicka från samma socken som sin äldre bror och blev hemmansägare på gården Transjö, han fick en son och en dotter tillsammans med sin hustru.
Inga gifte sig med hammarsmeden Efraim Löfgren och utvandrade till Watonwan, Minnesota där makarna bosatte sig och fick 5 döttrar tillsammans.
Emilia (min mormors farmor) blir den som tillsammans med sin man Sven tar över efter föräldrarna, Emilia och Sven fick 5 barn tillsammans och bosatte sig med tiden i Alvesta.
Jenny gifte sig med hemmansägaren på gården Källeskruv och makarna fick två döttrar och en son tillsammans.
Karl gifte sig med dottern på granngården och bosatte sig på gården Hulterstad, makarna fick en son och en dotter tillsammans.
Elisa gifte sig med sin svägerskas bror, sonen på granngården, och bosatte sig i Hovmantorp, makarna fick två döttrar tillsammans.
När det är dags för storskifte i Ideskruf 1850 är Gustaf omskriven som den som underlättar det hela då han kliver lite åt sidan och är den som är eftergiven för grannsämjan och det underlättar det hela, kanske är han bara sådan som person eller så går han redan i tankar på att sälja gården som han gör tillslut 1859 trots att den då funnits i familjen i över 200 år, men Ideskruf södergård säljs och Ryd norrgård köps.
Numera finns ingen av gårdarna i Ideskruf kvar utan marken är sedan 1970-talet militärt övningsområde.
När dottern Emilia gifter sig 1883 får svärsonen ta över och Gustaf lever tillsammans med sin hustru på undantag till den 30 mars 1900 då Gustaf avlider 87 år gammal.
Dödsorsaken uppges som ålderdomssvaghet men i dödsannonsen går att läsa att Gustaf insomnade efter ett långvarigt lidande så någon sjukdom var det nog ändå med i bilden.
Den 8 april 1900 begravdes Gustaf på Ekeberga kyrkogård men någon gravsten finns inte längre bevarad efter honom och hustrun som följde honom i graven efter 9 år som änka.
Källor:
*Kyrkoböcker (födelse och dopböcker, vigselböcker, död och begravningsböcker, husförhörslängder)
*Domböcker/Fastighetsböcker
*Amerikanska folkräkningar
*Äldre dagstidningar
* Webbsidor:
www.findagrave.com
www.lantmäteriet.se (historiska kartor)
www.smhs.com (Smålands militärhistoriska sällskap)
*Litteratur:
Svenska gods och gårdar del 45 – Kronoberg östra (1940)
Ekeberga hembygdsböcker för år 1976, 1977, 1980, 1986
Fotografier: 1. Ideskruv södergård (1940), 2. Karta över Ideskruvs ägor (1850), 3. Ryd norrgård (1940), 4. Gustafs dödsannons (1900), 5. Annas dödsannons (1909), 6. dottern Inga, 7. Ekeberga kyrkogård, 8. Karta över del av Kosta skjutfält där Ideskruv förut låg, 9. Varningsskylt.








