Min mormors morfar August föddes den 11 september 1861 på torpet Carlstorp under herrgården Örsholm i Ör socken, Kronoberg som det första barnet till torparen Johan Månsson och hans hustru Johanna Andersdotter.
Han döptes den 15 september till Anders August och hans dopvittnen var hans moster Christina Andersdotter och hennes make, Johan Petersson från torpet Nydalen, hans morbror, drängen Johan Andersson från Örsgärde och hans faster, pigan Anna Stina Månsdotter från Carlstorp, alla hemmahörande i Ör socken.
August växte upp med fyra yngre bröder och fyra yngre systrar.
August konfirmerades 1876, då 15 år gammal med betyget B, vid det laget hade familjen flyttat från Carlstorp till backstugan Gonaskog också den i Ör socken.
Den 9 april 1881, några månader innan August skulle fylla 20 år antogs han som soldat vid Norrvidinge kompani, Kronobergs regemente, i och med det så fick han också till bostad soldattorpet nummer 118, Trälleborg som låg på Härlöv östergårds ägor i Härlöv socken, Kronoberg och han fick soldatnamnet Tour istället för Johansson.
När August mönstrade var han 5,85 fot lång vilket i moderna mått blir ungefär 178 cm.
Året efter, 1882, utvandrade hans föräldrar till Scandia, Minnesota och de av hans syskon som inte fortfarande bodde hemma eller redan hade utvandrat skulle följa efter under åren som följde, det var bara August som stannade kvar i Sverige.
August hade träffat en flicka som han blev förälskad i och förmodligen var det både det och hans begynnande karriär inom det militära som fick honom att välja att stanna kvar, hon hette Emma och var två år yngre än August, dem hade tagit ut lysning hos prästen för att gifta sig, den tredje lysningen tog dem ut den 31 januari 1886, precis före Emma skulle föda barnet hon väntade, 1 februari 1886 föds deras dotter Anna men Emma återhämtade sig aldrig efter förlossningen och efter drygt en månad avled hon, bara 22 år gammal.
Dottern Anna togs omhand till en början av Emmas familj men när hon var ungefär 5 år gammal så flyttade hon till farföräldrarna i Minnesota istället.
August liv gick vidare och den 13 november 1886 gifte han sig med min mormors mormor, Matilda Svensdotter som väntade makarnas första barn, i mars 1887 föddes deras son Carl.
Efter sonens födelse bevistade August korpralskolan på Karlsborgs fästning där man gjorde ett försök under 1870 och 1880 talet med att hålla en central korpralskola, före och efter detta hölls korpralsutbildningen istället i dem egna förbandens regi.
Innan August bevistade korpralsutbildningen hade han genomgått och fått godkänt på rekrytsutbildningen, denna bestod av 50 dagars utbildning som innehöll militära övningar som tex målskjutning, bajonettövning och att bo under fältliknande förhållanden i tält samt gjort den förberedande korpralutbildningen som bestod av 42 dagars utbildning där man försäkrade sig att att han hade nödvändiga kunskaper i läsning, räkning och skrivning, han undervisades även i militära föreskrifter och förordningar och utbildningen avslutades med han tog sin examen inför regementets major som utfärdade det examensbevis som behövdes för att gå själva korpralskolan.
Korpralskolan var mer än dubbelt så lång som den förberedande och innehöll både teoretiska och praktiska delar i utbildningen, halva tiden ägnades åt läsning, skrivning och matematik, det var viktigt att korpralen behärskade detta då han i sin tjänst både skulle läsa och skriva rapporter, den andra halvan ägnades åt militära övningar som tex målskjutning, gymnastik, fält och bevakningstjänst.
Innan en rekryt slutligen blev färdig för tjänst skulle han också erlägga en ed där han lovade trohet och lydnad mot kungen och svensk lag, mellan 1887-1966 kallades denna ed för ”krigsmans erinran” och gick som följer ”Krigsman skall frukta gud och vara konungen huld och trogen. Han skall med nit och trohet uppfylla alla de plikter honom i tjänsten åläggas, samvetsgrant och efter bästa förmåga verkställa mottagna befallningar och föreskrifter samt vid alla tillfällen iaktta ett värdigt och rättskaffens uppförande. Hans oavlåtliga strävan skall vara att väl förbereda sig till krigets värv. Vid ofred skall han mot rikets fiender sig städse manligen och väl förhålla samt med liv och blod konungen och fädernesland försvara.”
August och Tilda fick under de följande 18 åren nio barn tillsammans, Carl, Wilhelmina, Algot, Emma, Henrik, Sigrid, Hanna (min mormors mor) Otto och Hugo.
Alla barnen levde till vuxen ålder.
Carl utvandrade till farföräldrarna i Minnesota när han var 13 år gammal där han med tiden gifte sig, bosatte sig i Pine City, fick 3 söner och försörjde sig som farmare och smörmakare.
Wilhelmina bosatte sig i Skåne där hon försörjde sig som hushållerska, hon gifte sig aldrig men fick 1 dotter och 3 söner tillsammans med sin arbetsgivare.
Algot bosatte sig i Västra Torsås där han gifte sig men förblev barnlös och försörjde sig som lantbrukare.
Emma arbetade på Växjö dövstumskola innan hon gifte sig men blev bara 32 år gammal innan hon avled i sviterna efter förlossningen av sitt femte barn.
Henrik flyttade till Växjö, blev byggnadsarbetare och gifte sig med föreståndarinnan på Växjö kvinnofängelse men fick inga barn.
Sigrid stannade kvar hemma hos föräldrarna och gifte sig inte förens efter båda föräldrarna gått bort, då 54 år gammal.
Hanna (min mormors mor) blev gift med sonen i det hushåll där hon tjänade piga i Alvesta och fick 6 barn tillsammans med honom.
Otto flyttade även han till Växjö och blev byggnadsarbetare, gifte sig med en baderska vid Växjö varmbadhus och fick 1 son och 1 dotter tillsammans med henne.
Hugo flyttade till Skåne där han gifte sig och fick 2 söner och försörjde sig som skräddare, med tiden drev han eget.
August första dotter Anna gifte sig med en amerikansk läkare men fick aldrig några barn, hon blev äldst av alla syskonen, 98 år.
Efter 25 års tjänstgöring vid regementet fick August avsked 1906 med betyget att han tjänat utmärkt väl, han var då 45 år gammal och hans gratial (pension) bestämdes till 36 kronor om året då han fortfarande bedömdes vara frisk och stark nog att delvis försörja sig själv.
Året efter friköpte August soldattorpet med hjälp av ett egnahemslån på 1500 kronor samt egna besparingar på 500 kronor, lånet fick han från Kronobergs hushållningssällskap, 1904 inrättade staten en lånefond för egnahemslån där målgruppen var skötsamma arbetare med låga löner som inte själva kunde finansiera ett husbygge eller som i August fall, köpa loss ett befintligt. Vid hustruns död 1935 framgick i bouppteckningen att August och Tilda lyckats betala tillbaka halva lånet vid det laget.
Han försörjde sig i fortsättningen på sitt jordbruk, till torpet hörde 3,5 hektar åker och ungefär lika mycket skogsmark, August ägde en häst, några kor, grisar och hönor och han arbetade deltid som byns slaktare. August var medlem i Kronobergs lantmannaförening och han blev också utsedd till sexman, ett förtroendeuppdrag även om många av sexmännens uppgifter avskaffats i kommunreformen 1862 så innebar det att vara biträde åt kommunalnämnden och kyrkorådet och bistå dem med att tex dela ut skuldsedlar och att inkalla personer till dessa myndigheter när så behövdes.
I folkräkningen från år 1930 uppgavs August årsinkomst till 800 kronor.
August och Tildas äktenskap och liv tillsammans varade i 49 år innan August blev änkling den 12 april 1935 då Tilda avled 71 år gammal till följd av en hjärtsjukdom.
Alla barnen hade flyttat hemifrån utom dottern Sigrid som stannat kvar hemma och tagit hand om föräldrarna, och efter Tildas död fortsatte far och dotter att leva på torpet tillsammans i 13 år till, i takt med att August blev äldre och inte orkade så mycket mer så anställdes en dräng som hette Arvid, Sigrid och Arvid gifte sig med varann på äldre dagar efter August gått bort och fortsatte att leva på torpet tillsammans.
August blev 87 år innan han avled den 24 oktober 1948. Han begravdes en vecka senare tillsammans med sin Tilda på Härlöv kyrkogård där makarna fortfarande vilar tillsammans.
Hur har jag gått tillväga: När jag började att släktforska om August hade jag flera problem, det första var att enligt födelse och dopboken är han född den 11 september 1861 men i senare källor, militära handlingar, husförhörslängder etc så står det 4 september, ett datum som även finns på hans gravsten, innan jag upptäckte detta var det svårt att hitta honom överallt. Eftersom datumet även står på August gravsten måste man anta att han antingen förlikade sig med det felaktiga datumet, att han inte egentligen hade koll på vilken dag han föddes eller att prästen skrev fel i födelse och dopboken eller att hans föräldrar inte uppgav rätt dag till prästen.
Dem andra problemen jag hade att reda ut var de muntliga traditionerna i min släkt som jag hade hört om August och hans familj och i flera fall (ganska många) fick jag slå hål på dessa och rätta till fakta när jag gick igenom källorna i min jakt på att hitta så mycket som möjligt med information om August och hans liv.
För att nämna några exempel så rörde det dels August relation med Emma, att jag upptäckte att dem aldrig hade varit gift med varann, dels rörde det August två äldsta barn, när och hur de utvandrade och var de tog vägen stämde inte alls när jag med hjälp av tex August och Tildas bouppteckningar spårade upp var de tagit vägen, det rörde dels några andra av August och Tildas barn bland annat min egen mormors mor.
Så även fast jag hade en historia om August redan när jag började släktforska så visade den sig på flera sätt felaktig och många uppgifter saknades.
Vilka källor har jag använt: Kyrkoböcker (födelse, konfirmation, vigsel, dödböcker samt husförhörslängder) folkräkningar (både svenska och amerikanska) bouppteckningar, militära generalmönsterrullor och andra militära handlingar, äldre dagstidningar (både svenska och amerikanska), litteratur : ”Sveriges bebyggelse – statistisk topografisk uppslagsbok – Kronoberg: II” (1966), ”Svensk bebyggelse – Kronobergs län” (1952) och ”Kronobergs regemente under 1900-talet (1996), webbsidor: www.emiweb.se (Skandinaviens största migrationsdatabas), www.hhogman.se (Militärhistoria), och databaser: Sveriges dödbok 1830-2020, Begravda i Sverige 2, samt information från Härlövs hembygdsförening.
Fotografier: 1. August och Tilda längst fram till höger framför sitt torp Trälleborg (1920 tal), 2. Flygfoto över Trälleborg (1966), 3. Trälleborg (1945), 4. Sigrid och Arvids bröllopsfoto (1949), 5. Dödsannons efter dottern Emma (1923) 6. Sonen Carl, 7. Krigsmannaerinran, 8. August och Tildas gravsten (foto 2022).








Så bra det blev med egen hemsida och blogg.
Det var en gedigen forskning. Spännande. Just det där med fel datum… morfar fick ett nytt födelsedatum efter några år. Hittade just notering om detta i hans papper.
Så nu måste jag reda ut detta 😄