När jag skriver publika texter så skriver jag inte ut alla källhänvisningar, det betyder inte att dem inte finns, jag är numera mycket noggrann med att föra in varje källhänvisning i mitt släktforskningsprogram men har valt att inte skriva ut dem, då det isåfall skulle uppta åtminstone lika mycket text som ursprungstexten.
För mig är det skillnad på om det är en förutsägbar källa, tex om jag skriver att Kalle Karlsson föddes 1/1 1900 i Kalletofta, om det ”bara” är att öppna födelseboken för nämnd tid på nämnd plats för att återfinna Kalle Karlssons födelse, ja då är det en förutsägbar källa och jag väljer att inte skriva ut den.
Skulle däremot någon som också forskar om Kalle Karlsson be mig om källhänvisningar delar jag gärna med mig av dessa.
Men ibland hittas uppgifterna på platser där man kanske inte i första hand förväntar sig, tex ett dödsdatum som bara återfinns i en bouppteckning, ett släktband som bara uppges i en bouppteckning eller i källor där det inte är självklart att titta, en annan församling tex, då tycker jag man ska och väljer jag själv att skriva ut detta för att göra det tydligt var uppgiften kommer ifrån.
Jag tycker också att ju äldre och mer svårtolkat material desto större anledning att skriva ut källhänvisningen.
Om jag själv stöter på information i andras släktträd eller liknande på nätet och det saknas källhänvisningar brukar jag själv först kolla om det finns i de förutsägbara källorna, om det finns kontaktuppgifter till den som har lämnat uppgiften, så att man kan fråga efter källhänvisningar.
Om båda saknas betyder ju inte det nödvändigtvis att det som står är osanning men det är en uppgift jag väljer att hantera som osäker om den inte går att styrka.
När jag lyckades lösa min anfader Gustafs ursprung nyligen så löste sig också dagarna efteråt den av hans söner som för mig varit svår att följa tidigare, denne sons dottersons son visade sig vara en torpedverksmästare som hette Ernst Harden (1861-1941).
Det här var första gången jag stötte på den yrkestiteln och det gjorde mig nyfiken.
1875 var första gången svenska flottan köpte in torpeder men det skulle dröja ända till 1910 innan den inhemska produktionen av torpeder kom igång på varvet i Karlskrona, här låg den kvar tills 1940 då den istället flyttades till Motala.
Ett litet stycke historia, men en av många saker som gör släktforskning fantastiskt, det går inte att undvika att bli allmänbildad!
Harden bör ha tjänat väldigt bra som torpedverksmästare då han på 1920 talet flyttade familjen till Stockholm och byggde ett hus på Banvägen i villaområdet Brevik på Lidingö där han kom att leva ut sina dagar.
I Hardens bouppteckning framkommer mycket, dels att han och hustrun varit sängliggandes under de senaste åren i olika sjukdomar och att sonen, agronomen Eric Harden, varit tvungen att säga upp sig från jobbet för att ta hand om föräldrarna då det inte gått att anställa (underförstått eller behålla) en person i tjänst för att göra detta istället.
Redan här tänker ju jag att den här Harden troligtvis var en svår person att ha att göra med, men det slutar inte där.
Harden har även upprättat ett testamente där han skriver att det är dottern Anna som ska ärva 3/4 och sonen Eric bara 1/4.
Detta trots att det är sonen som stannat kvar hemma och vårdat sina föräldrar.
Nu avlider Harden före sin hustru och fru Maria Harden upphäver sin makes testamente och skriver i sitt testamente istället att det är sonen Eric som ska ärva allt som kompensation för sin uppoffring då dottern Anna redan har det så väl ställt ekonomiskt!
Jag tycker synd om Eric och Anna om föräldrarna favoriserade sina barn på det här viset under sin livstid med, men hur fantastiskt är det inte att få all den här informationen som släktforskare…
Jag får även veta i bouppteckningarna att dottern Anna är gift Holenstein och bosatt i Schweiz, och jag har hittat att Anna gifte sig den 25 oktober 1925 i Oscar församling, Stockholm med Emil Thomas Holenstein, men där upphör spåren i svenska källor som jag hittat hittills iallafall. Jag har googlat efter både herr och fru Holenstein men det enda jag hittade i en text där jag dessvärre inte behärskar språket men kunde utläsa delar av informationen, uppges Anna vara mor till den Holenstein som jag är ganska säker på att hon i verkligheten var gift med.
I brodern Erics dödsannons från 1975 uppges han ha varit morbror till en Sven och en Britta men vid uppföljande i bouppteckningar visar det sig vara så att han var ingift morbror till dessa, alltså de var inte hans systers barn utan hans hustrus syskonbarn.
Så nu måste jag ta reda på hur släktforskar man i Schweiz?
Om någon vet eller har dykt på familjen Harden/Holenstein i sin egen forskning, hör gärna av er, antingen här eller på Instagram. -> skogskulla_genealogyresearcher
Källor: Kyrkoböcker (födelse, vigsel, dödböcker samt husförhörslängder), Makarna Hardens bouppteckningar, webbsidor: https://www.vhfk.se (Varvshistoriska föreningen i Karlskrona), www.digitaltmuseum.se (Marinmuseum/Torpedens historia i Sverige), www.lidingo.se (Om kvartet Breviks historiska bebyggelse), www.genealogiskaforeningen.se (Tidningsklipp ur SvD 1936-1990 och DN 1967-1990).
Fotografier: 1. Torpedverkstaden på varvet i Karlskrona 2. Den äldre torpedverkstaden, 3. Test av torped, 4-5. Hardens villa på Banvägen 3, 6. Bild från Eric Hardens dödsannons (1975).





